Anja en Zhang Hu zijn al 25 jaar eigenaar van Restaurant Alexander. Een must voor de liefhebbers van de echte Chinese keuken. Foto: PR
Anja en Zhang Hu zijn al 25 jaar eigenaar van Restaurant Alexander. Een must voor de liefhebbers van de echte Chinese keuken. Foto: PR

Restaurant Alexander: de echte traditionele Chinese keuken

Algemeen Ondernemer in beeld

Wie vanuit Voorschoten door het tunneltje onder Station De Vink fietst, komt direct uit bij Restaurant Alexander in Leiden. ‘Maar eigenlijk zijn we ook een beetje Voorschotens, we zitten zo dichtbij’, lachen Anja en Zhang Hu. 25 jaar geleden namen zij het restaurant over en richtten zich op de traditionele Chinese keuken uit voornamelijk Kanton en Sichuan.

Beiden zijn in China geboren maar waar Zhang op 6-jarige leeftijd naar Nederland kwam en hier opgroeide, arriveerde Anja op 19-jarige leeftijd. ‘Ik wilde de wereld zien, weten hoe het er in andere landen aan toeging’, vertelt ze. ‘Ik begon in Nederland omdat een deel van mijn familie hier woonde. Maar toen ontmoette ik Zhang en ben nooit meer weggegaan.’ De familie van Zhang bezat een restaurant in Bussum en hij hielp al jong. ‘Dan kreeg hij een krukje om bij het aanrecht te komen’, lacht Anja. ‘De horeca zit hem echt in het bloed en hij wilde een eigen restaurant.’

In 1998 nam het paar Alexander over. ‘In eerste instantie een Chinees-Indisch restaurant met op Nederland gebaseerde gerechten’, gaat Anja verder. ‘De afgelopen jaren zijn we ons meer gaan richten op de traditionele Chinese keuken. Ruwweg zijn er vier belangrijke keukens in China: Kanton, Sichuan, Shanghai en Beijing. Dan zijn er nog honderden variaties. Wij kozen voor Kanton en Sichuan. Kanton ligt aan de zee en de keuken kenmerkt zich door veel lichte gestoomde vis- en groentegerechten met sojasaus. Sichuan ligt in de bergen en kent veel gedroogde ingrediënten en specerijen die we rechtstreeks vanuit China importeren. Daarmee zijn onze gerechten dus echt traditioneel, dat zeggen zelfs Chinezen die hier komen eten. We hebben ook internationale prijzen gewonnen met onze gerechten.’ In totaal staan er meer dan 100 gerechten op de kaart, ook voor afhalen.

All you can taste
‘We merkten wel dat onze gasten vaak de bekende gerechten kozen en we wilden ze kennismaken om eens iets anders te proberen dan Babi Pangang. ‘All you can taste’, is eigenlijk een soort tapas maar dan Aziatisch en voor een vaste prijs. Per ronde zijn er twee gerechten per persoon te bestellen. Gasten kunnen zo verschillende smaken uitproberen. Maar ook share dining is bij ons mogelijk, sushi en vegetarisch.’

Alexander is van woensdag tot en met maandag geopend. Lunch uitsluitend op afspraak.

Restaurant Alexander
Alexandrine Tinneplein 96
T: 071-5790216
W: alexander-leiden.nl

Nieuws overzicht

Burgemeester Stemerdink riep tijdens dodenherdenking op tot verdraagzaamheid.
Nooit meer oorlog, nooit meer haat....... en toch..! 43 minuten geleden
Aat Stahlie draagt de voorzittershamer over aan Wilma Zoetemelk. Foto Willem van der Graaf
Wilma Zoetemelk volgt Aat Stahlie op als nieuwe voorzitter van de VOV 14 uur geleden 7
GroenLinks Voorschoten ging op bezoek bij Groen Schoten in België.
GroenLinks Voorschoten ontmoet Groen Schoten 3 mei, 16:10 1
Afbeelding
Repair Café op 25 mei 2 mei, 15:32
Afbeelding
Informatiebijeenkomsten over aanpassing Europaweg en Lammenschansplein 1 mei, 17:33