Zonnebloem Voorschoten ging op bezoek in het Rijksmuseum
Zonnebloem Voorschoten ging op bezoek in het Rijksmuseum Foto: Artist-freed

De Zonnebloem ging naar het Rijksmuseum

Cultuur Kunst & Cultuur

Het was regenachtig en koud afgelopen maandag 22 januari. Maar toch verzamelden 23 gasten en 22 vrijwilligers van de Zonnebloem Voorschoten zich op het Burgemeester Van der Haarplein om in te stappen in de Museum-plus-bus, ter beschikking was gesteld door de Vriendenloterij. 

De bus was uitgerust met de zeer kundige en vriendelijke chauffeur Frits, die alle rolstoelgebruikers vlot en veilig met de lift naar hun zitplaats bracht. Wat een luxe! 

Rond tien uur ging het richting Amsterdam. Daar aangekomen wist Frits de deelnemers te trakteren op informatie over allerlei wetenswaardigheden over zaken in onze hoofdstad. De lunch werd gebruikt in de Brasserie. Bij aankomst stond er al een hele rij rolstoelen opgesteld, waardoor er 19 gasten op comfortabele wijze naar hun bestemming konden worden gebracht door een “eigen duwer voor 1 dag”. 

De rolstoelstoet ging om 13.00 uur naar het museum. In die kleinere groepen, met elk een eigen gids, kregen de deelnemers een rondleiding in het imposante Rijksmuseum. Onder leiding van een deskundige gids kregen de deelnemers uitleg over de vaste tentoonstelling, die gewijd was aan de 18e eeuw uit de vaderlandse geschiedenis. Wat een pracht en praal! Wat een rijkdom! Wat een indrukwekkende tentoonstelling! 

Als topstuk werd de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn bekeken. Maar Vermeer en Jan Steen mochten zich ook in een grote belangstelling verheugen. Bijzonder was, dat het bruidspaar Oopjen en Marten in hun volle glorie door nog konden worden bekeken, want de volgende dag zouden ze worden verhuisd naar het Parijse Louvre! 

De groep kreeg zo een goede indruk van de kunst en cultuur uit de geschiedenis door het bestuderen van niet alleen schilderkunst, maar ook glaswerk, vazen, kasten en ander meubilair en zelfs “de Witjes” en de schitterend poppenhuizen uit dit indrukwekkende tijdperk. 

De rolstoelfile werd rond 16.00 uur weer in de bus geladen en kwam door wat drukte in het verkeer weer tegen 18.00 uur weer veilig aan in ons vertrouwde Voorschoten. 

Wat hebben we veel gezien en geleerd! En niet te vergeten: heerlijk met elkaar gekletst! Een van de gasten vroeg zelfs: “Gaan we morgen nog een keer?”……Nou morgen niet, misschien in een volgend seizoen….. want het was zeker de moeite waard!

Nieuws overzicht

De Fortgens heeft een nieuw groen schoolplein. En daar hoort een groen 'lint' bij. Wethouders Van der Elst en Schokker hadden er geen problemen mee.
Feest bij de Fortgens: nieuw groen schoolplein en 1700 tegels 'gewipt' 12 uur geleden
Eindelijk gaat de school op de Einsteinlaan tegen de vlakte. 'Er komen 17 grondgebonden woningen en 7 appartementen', aldus wethouder Van der Elst
Woningbouwproject Professor Einsteinlaan kan van start 12 uur geleden
Afbeelding
Voorschoten heeft de snelste brandweer 13 uur geleden
Afbeelding
Voorschoten vraagt inwoners naar de toekomst 18 uur geleden
Afbeelding
Pickleball in Sporthal de Vliethorst 15 mei, 21:43